Εντάξει αφού δεν έχουμε παντεσπάνι ας φάμε εκλέρ!
Δεν θα τα χαλάσουμε που δεν μένουμε πιστές στον τουρτομοντελισμό, με μια ολόκληρη χώρα που φημίζεται για τα πεντανόστιμα γλυκά της!
Éclair λοιπόν τα γλυκάκια που τρώγονται μέχρι να δεις το φωτογραφικό φλας, όπως λένε οι Γάλλοι. Και έτσι πρέπει να τρώγονται στο δευτερόλεπτο! Να τα καταπίνεις πριν ακόμα ακουμπήσουν στην μασέλα σου, τόσο αφράτα πρέπει να είναι, για να θεωρούνται επιτυχημένα.
Κι όλα αυτά τα στομφώδη μεγαλοπιάσματα, είναι εφικτά και στην κουζίνα του σπιτιού σου, με την κατάλληλη συνταγή, φίλη/ε αναγνώστη!
Δοκίμασα μια ακόμα φορά να φτιάξω choux (τα γνωστά σε όλους Σου) για προφιτερολ με παταγώδη αποτυχία. Κυκλοφορούν πολλές γρήγορες και απλές συνταγές στο διαδίκτυο, αφού τα υλικά είναι απίστευτα κοινά, αλλά οι οδηγίες για την εκτέλεση είναι τις περισσότερες φορές ελλιπείς. Ελπίζω αυτό το κενό να το αναπληρώσω σήμερα με αυτό το ποστ, και όποια το εμπιστευτεί να απολαύσει πεντανόστιμα προφιετόλ, σουδάκια, εκλεράκια και τούρτα παριζιάνικη paris brest, που έχω υποσχεθεί σε φίλη που μου τη σύστησε πρόσφατα, να την κάνω. Κι εγώ φυσικά το λόγο μου τον κρατώ σε κάτι τέτοια!
Πάμε να μάθουμε πως γίνεται η περίφημη αυτή ζύμη με τη βοήθεια των φωτογραφιών που κράτησα. Νυχτερινές οι λήψεις αλλά κάτι θα καταλάβουμε.
Θα φτιάξουμε λοιπόν Εκλερ!
Πρώτη φωτογραφία (κράχτης) με φως ημέρας!
Για 12 με 15 τεμάχια Εκλερ θα χρειαστείτε:
- 65g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μια τσιμπιά αλάτι
- 50g φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
- 150ml νερό
- 2 αβγά πολύ καλά χτυπημένα
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε
- 300ml φυτική σαντιγί (ναι την γνωστή σε πράσινη συσκευασία που υπάρχει στα ράφια όλων των ελληνικών σουπερ μάρκετ)
- 2 κ.σ άχνη κοσκινισμένη
- εσανς βανίλια
Χτυπάμε στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να σταθεροποιηθούν και με κορνέ 'η σακούλα γεμίζουμε τα εκλεράκια μας. |
Συγκεκριμένα τοποθετώ σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζω όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ενωθούν
- 3κ.σ. κακάο
- 4κ.σ. ζάχαρη
- 1,5 κ.σ. βούτυρο
- 2κ.σ.γάλα
Μπορείτε φυσικά να κάνετε πολλές άλλες συνταγές για κρέμα και γλάσο και θα κάνουμε κατά καιρούς και μαζί άλλες που έχω κάνει κι εγώ, και νομίζω πως θα τους πήγαιναν πολύ. Αν έχετε κάποια δοκιμασμένη που ξεχωρίζετε, ευχαρίστως θα την δεχτώ ως σχόλιο!
Καλή επιτυχία εύχομαι σε όποια/ον την επιχειρήσει!
Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
εναλλακτικά
Θα τα φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θα φάω δεν ξέρω όχι γιατί δεν τα λιμπίστηκα,αλλά λόγω αυγών που με πειράζουν....
Γεια στα χέρια σου!!
Φιλιά πολλά!
Να τα φτιάξεις Μαρία μου! Πολύ νόστιμα είναι και ευτυχώς είναι όλοι εξοικειωμένοι με τα εκλερ και αρέσουν σε όλους!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
μου φάνηκε πολύ απλή συνταγή ,την ειχα για πιο δύσκολη! Στην Κάσο με είχε κερασει μια μαθητρια που τα ειχε φτιαξει μόνη της και ηταν αφρατα και νόστιμα! Είχα εντυπωσιαστεί γιατί δεν τα εχω φτιάξει ποτέ ,τα θεωρούσα μπελαλίδικα! όταν προσθετεις τα αβγα στη ζύμη και τα χτυπάς η φωτιά είναι αναμμένη;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλοφάγωτα!
Νάσια δεν είναι δύσκολη αν ακολουθήσεις πιστά τα βήματα και τις ποσότητες και τα υλικά. Βέβαια αν πιάνεσαι να φτιάξεις οτιδήποτε για πρωτη φορά μπορεί να σου φανεί μπελαλίδικο και δύσκολο. Εσύ δεν είσαι αυτή η περίπτωση όμως! Το γράφω πως αποσύρουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει για περίπου λεπτά, ώσπου να χτυπήσουμε καλά καλά τα αβγουλάκια δηλαδή. Μετά τα χτυπάμε μαζί σε μπολ ή στην κατσαρόλα δεν έχει σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς η ζύμη δεν ξεκολλά από τους δάρτες του μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Και πάλι με σπάτουλα το ξεκολλάμε. Είναι πολύ παχύρρευστο το μείγμα. Προσοχή να ρίξουμε πολύ σταδιακά το αβγό, γιατί αλλιώς θα καεί και θα κόψει από τη θερμότητα της ζύμης.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία αν τα κάνεις!
Φιλιά πολλά!
ναι όντως το γράφεις! θα το προσπαθήσω έστω για την εμπειρία χαχαχαχα
ΔιαγραφήΛοιπόν, με τα εκλέρ παθαίνω ένα πολύ παράξενο πράγμα: ποτέ δεν τα έχω επιλέξει για να τα φάω (εννοώ ανάμεσα σε πολλά γλυκά στο ζαχαροπλαστείο), αλλά όταν βρίσκονται μπροστά μου (συνήθως σε κέρασμα), δε μπορώ να σταματήσω να τα τρώω (αν είναι φρέσκα, δηλαδή, και πρέπει να είναι πολύ πολύ φρέσκα για να τα φας ευχάριστα)! Η συνταγή τους φαίνεται πολύ εύκολη, μοιάζει με των σουδακίων, και αν είχα φυτική σαντιγύ στο ψυγείο, θα την έφτιαχνα τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.: Τώρα που είπα σου, έχω μία πολύ καλή συνταγή, θα σου τη στείλω με email.
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή Pelagie! Θα ψάξω και το βιβλίο με την πρώτη ευκαιρία! Να είσαι καλά φίλη.
ΔιαγραφήΦιλιά!
Φαινεται υπερ-λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Είναι και νοστιμότατο! Καλημέρα!
ΔιαγραφήΜου άλλαξες την άποψη!!! Νόμιζα πως ήταν δύσκολα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα έχω στα υπόψην μου!!!
από το λινκ πάρτυ
Να τα δοκιμάσεις θα σου αρέσουν! Happy blogging σου εύχομαι ως νεοεισερχόμενη που είσαι!
ΔιαγραφήΓιαμι!!!!! Τι ωραίο γλυκάκι! Αν και κανονικά θα πρέπει να το προσπεράσω και να φύγω, έχω φάει τόσα πολλά γλυκά τελευταία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οδηγίες αναλυτικότατες, θέλουμε κι άλλες συνταγές ε;
Αθηνούλα μου εχω βρει τόσες πολλές που θέλω να μοιραστώ! Αλλά προέχουν άλλα πράματα και δεν με παίρνει ο χρόνος. Θα επιστρέψω όμως κάποια στιγμή! Φιλιά πολλά!
Διαγραφήκορίτσια εγώ ήθελα από την συνταγή μόνο την συνταγή του γλασο! είναι υπέροχη ! Εγώ έβαλα και ζάχαρη άχνη και ζάχαρη κρυσταλλικη στο βράσιμο του γλασου και έγινε τέλειο και πυχτο
ΑπάντησηΔιαγραφή