Translate

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλερ με γλάσο κακάο / Éclair

Εντάξει αφού δεν έχουμε παντεσπάνι ας φάμε εκλέρ!
Δεν θα τα χαλάσουμε που δεν μένουμε πιστές στον τουρτομοντελισμό, με μια ολόκληρη χώρα που φημίζεται για τα πεντανόστιμα γλυκά της! 
Éclair λοιπόν τα γλυκάκια που τρώγονται μέχρι να δεις το φωτογραφικό φλας, όπως λένε οι Γάλλοι. Και έτσι πρέπει να τρώγονται στο δευτερόλεπτο! Να τα καταπίνεις πριν ακόμα ακουμπήσουν στην μασέλα σου, τόσο αφράτα πρέπει να είναι, για να θεωρούνται επιτυχημένα. 
Κι όλα αυτά τα στομφώδη μεγαλοπιάσματα, είναι εφικτά και στην κουζίνα του σπιτιού σου, με την κατάλληλη συνταγή, φίλη/ε αναγνώστη! 
Δοκίμασα μια ακόμα φορά να φτιάξω choux (τα γνωστά σε όλους Σου) για προφιτερολ με παταγώδη αποτυχία. Κυκλοφορούν πολλές γρήγορες και απλές συνταγές στο διαδίκτυο, αφού τα υλικά είναι απίστευτα κοινά, αλλά οι οδηγίες για την εκτέλεση είναι τις περισσότερες φορές ελλιπείς. Ελπίζω αυτό το κενό να το αναπληρώσω σήμερα με αυτό το ποστ, και όποια το εμπιστευτεί να απολαύσει πεντανόστιμα προφιετόλ, σουδάκια, εκλεράκια και τούρτα παριζιάνικη paris brest, που έχω υποσχεθεί σε φίλη που μου τη σύστησε πρόσφατα, να την κάνω. Κι εγώ φυσικά το λόγο μου τον κρατώ σε κάτι τέτοια!
Πάμε να μάθουμε πως γίνεται η περίφημη αυτή ζύμη με τη βοήθεια των φωτογραφιών που κράτησα. Νυχτερινές οι λήψεις αλλά κάτι θα καταλάβουμε. 
Θα φτιάξουμε λοιπόν Εκλερ!

Πρώτη φωτογραφία (κράχτης) με φως ημέρας!
Ταν ταν! 

Μέχρι να το σερβίρεις εξαφανίζεται!
 Για 12 με 15 τεμάχια Εκλερ θα χρειαστείτε:
  • 65g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 50g φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 150ml νερό 
  • 2 αβγά πολύ καλά χτυπημένα
Η εκτέλεση στις φωτογραφίες αναλυτικά

Κοσκινίζετε πρώτα το αλεύρι με το αλάτι μαζί. Προσοχή βάζετε 65g ακοσκίνιστο αλεύρι και όχι κοσκινισμένο. Έπειτα τοποθετείτε σε μικρό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά (κάτω από τη μισή δύναμη της κουζίνας σας) το νερό με το βούτυρο να λιώσει και να διαλυθεί. Μόλις λιώσει το βούτυρο ανεβάζετε  τη θερμοκρασία να πάρει μια βράση και αποσύρετε από τη φωτιά. Αμέσως ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε έντονα με μια κουτάλα ξύλινη. Ξαναμεταφέρετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και σε χαμηλή φωτιά το δουλεύετε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να κρατάει το σχήμα του σαν μπαλίτσα. Το αποσύρετε και το αφήνετε, μέχρι να χτυπήσετε τα αβγα με σύρμα καλά καλα (κανένα τρίλεπτο). Μετά παίρνετε το μίξερ χειρός και χτυπάτε μέσα στη ζύμη, λίγο λίγο το αβγό. Μέχρι να πέσει και η τελευταία σταγόνα του αβγού θα λέτε μπα δεν το πέτυχα, μόλις όμως πέσει και η τελευταία θα δείτε πως το μείγμα θα γυαλίσει και θα γίνει παχύρρευστο και σταθερό. Είστε έτοιμες για το κορνέ!

Βουτυρώνετε ένα ταψάκι φούρνου και το επιστρώνετε με λαδόκολλα. Πάνω στη λαδόκολλα με το κορνέ σας που θέλει ένα ακροφύσιο ή μια τρύπα αν τα κάνετε με μιας χρήσης σακούλα διαμέτρου περίπου 2,5cm, σχηματίζεται μπαστούνια μήκους περίπου 10cm. Μπορείτε να τα κάνετε και πιο πυκνά, εγώ τα τοποθέτησα λίγο αραιά, γιατί δεν ήξερα πως φουσκώνουν αλλά παίρνουν ύψος κυρίως. Επειδή έκανα 2 δόσεις το δεύτερο ταψί ειχε επάνω περισσότερα και μια χαρά έγιναν. Στο μεταξύ μέχρι να φορμάρετε τα εκλεράκια, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200C ή αν έχετε φούρνο γκαζιού στο 6.
Ψήνουμε τα εκλεράκια για 25 λεπτά. Στα πρώτα 15 έχουν πάρει όλο τον όγκο τους σχεδόν και μετά ροδοκοκκινίζουν. Στα 25 λεπτά βγάζουμε το ταψί, χαράζουμε τα εκλεράκια κατα μήκος με μαχαίρι να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σύρμα να κρυώσουν.

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε
  • 300ml φυτική σαντιγί (ναι την γνωστή σε πράσινη συσκευασία που υπάρχει στα ράφια όλων των ελληνικών σουπερ μάρκετ)
  • 2 κ.σ άχνη κοσκινισμένη 
  • εσανς βανίλια
Χτυπάμε στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να σταθεροποιηθούν και με κορνέ 'η σακούλα γεμίζουμε τα εκλεράκια μας.
Το γλάσο σοκολάτας που χρησιμοποιώ είναι το αγαπημένο μου, από τη συνταγή για καροτοκέικ της Αλεξάνδρας που είναι από τις λατρεμένες μου και την ξέρω απέξω! Βάζω όμως περισσότερο κακάο και βούτυρο και μου γίνεται πιο σταθερό και παχύρρευστο.

Συγκεκριμένα τοποθετώ σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζω όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ενωθούν
  • 3κ.σ. κακάο
  • 4κ.σ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.σ. βούτυρο
  • 2κ.σ.γάλα

Όταν είναι ζεστό είναι πιο ρευστό το γλάσο. Για καλύτερο αποτέλεσμα βάλτε τα εκλεράκια στο ψυγείο χωρίς το γλάσο. Αποθηκεύστε σε ένα βαζάκι το γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου και κάθε φορά που σερβίρετε επικαλύψτε με την τσικουλατιτσα!
Μπορείτε φυσικά να κάνετε πολλές άλλες συνταγές για κρέμα και γλάσο και θα κάνουμε κατά καιρούς και μαζί άλλες που έχω κάνει κι εγώ, και νομίζω πως θα τους πήγαιναν πολύ. Αν έχετε κάποια δοκιμασμένη που ξεχωρίζετε, ευχαρίστως θα την δεχτώ ως σχόλιο! 
Καλή επιτυχία εύχομαι σε όποια/ον την επιχειρήσει!
Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
εναλλακτικά 

14 σχόλια:

  1. Θα τα φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή!!
    Αν θα φάω δεν ξέρω όχι γιατί δεν τα λιμπίστηκα,αλλά λόγω αυγών που με πειράζουν....
    Γεια στα χέρια σου!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις Μαρία μου! Πολύ νόστιμα είναι και ευτυχώς είναι όλοι εξοικειωμένοι με τα εκλερ και αρέσουν σε όλους!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. μου φάνηκε πολύ απλή συνταγή ,την ειχα για πιο δύσκολη! Στην Κάσο με είχε κερασει μια μαθητρια που τα ειχε φτιαξει μόνη της και ηταν αφρατα και νόστιμα! Είχα εντυπωσιαστεί γιατί δεν τα εχω φτιάξει ποτέ ,τα θεωρούσα μπελαλίδικα! όταν προσθετεις τα αβγα στη ζύμη και τα χτυπάς η φωτιά είναι αναμμένη;
    καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια δεν είναι δύσκολη αν ακολουθήσεις πιστά τα βήματα και τις ποσότητες και τα υλικά. Βέβαια αν πιάνεσαι να φτιάξεις οτιδήποτε για πρωτη φορά μπορεί να σου φανεί μπελαλίδικο και δύσκολο. Εσύ δεν είσαι αυτή η περίπτωση όμως! Το γράφω πως αποσύρουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει για περίπου λεπτά, ώσπου να χτυπήσουμε καλά καλά τα αβγουλάκια δηλαδή. Μετά τα χτυπάμε μαζί σε μπολ ή στην κατσαρόλα δεν έχει σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς η ζύμη δεν ξεκολλά από τους δάρτες του μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Και πάλι με σπάτουλα το ξεκολλάμε. Είναι πολύ παχύρρευστο το μείγμα. Προσοχή να ρίξουμε πολύ σταδιακά το αβγό, γιατί αλλιώς θα καεί και θα κόψει από τη θερμότητα της ζύμης.
      Καλή επιτυχία αν τα κάνεις!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. ναι όντως το γράφεις! θα το προσπαθήσω έστω για την εμπειρία χαχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Λοιπόν, με τα εκλέρ παθαίνω ένα πολύ παράξενο πράγμα: ποτέ δεν τα έχω επιλέξει για να τα φάω (εννοώ ανάμεσα σε πολλά γλυκά στο ζαχαροπλαστείο), αλλά όταν βρίσκονται μπροστά μου (συνήθως σε κέρασμα), δε μπορώ να σταματήσω να τα τρώω (αν είναι φρέσκα, δηλαδή, και πρέπει να είναι πολύ πολύ φρέσκα για να τα φας ευχάριστα)! Η συνταγή τους φαίνεται πολύ εύκολη, μοιάζει με των σουδακίων, και αν είχα φυτική σαντιγύ στο ψυγείο, θα την έφτιαχνα τώρα.
    Υ.Γ.: Τώρα που είπα σου, έχω μία πολύ καλή συνταγή, θα σου τη στείλω με email.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή Pelagie! Θα ψάξω και το βιβλίο με την πρώτη ευκαιρία! Να είσαι καλά φίλη.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Φαινεται υπερ-λαχταριστό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άλλαξες την άποψη!!! Νόμιζα πως ήταν δύσκολα!!!
    θα τα έχω στα υπόψην μου!!!
    από το λινκ πάρτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα δοκιμάσεις θα σου αρέσουν! Happy blogging σου εύχομαι ως νεοεισερχόμενη που είσαι!

      Διαγραφή
  6. Γιαμι!!!!! Τι ωραίο γλυκάκι! Αν και κανονικά θα πρέπει να το προσπεράσω και να φύγω, έχω φάει τόσα πολλά γλυκά τελευταία...
    Οι οδηγίες αναλυτικότατες, θέλουμε κι άλλες συνταγές ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνούλα μου εχω βρει τόσες πολλές που θέλω να μοιραστώ! Αλλά προέχουν άλλα πράματα και δεν με παίρνει ο χρόνος. Θα επιστρέψω όμως κάποια στιγμή! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. κορίτσια εγώ ήθελα από την συνταγή μόνο την συνταγή του γλασο! είναι υπέροχη ! Εγώ έβαλα και ζάχαρη άχνη και ζάχαρη κρυσταλλικη στο βράσιμο του γλασου και έγινε τέλειο και πυχτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή