Translate

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τούρτα Φράουλα με frosting λευκής σοκολάτας (τα χρωματιστά παντεσπάνια)


Η πιο όμορφη στιγμή, όταν φτιάχνω γλυκά, είναι η στιγμή της προσμονής, που ξεκινά όταν θα βάλω το κέικ στο φούρνο. Μετά από 20 λεπτά το σπίτι θα μοσχοβολά, βανίλια ή λεμόνι, ή κανέλα, η γλυκιά σοκολάτα κακάο. Το ψημένο γλυκό και φαγητό αναδύουν μια θαλπωρή που δύσκολα της αντιστέκεται κάποιος. Γεμίζουν το σπίτι ακόμα κι αν είσαι μόνος σου με τους τοίχους καλύτερα κι από μουσική για 'μενα. Αυτό το κάνουν οι μυρωδιές μοναδικά στη ζωή μας. 

Σήμερα ξεκινάμε με μια τούρτα γενεθλίων. Την "πείραξα" λίγο τη φωτογραφία για να δείχνει το παρελθόν. Όταν φτάσουμε στο τέλος του Τουρtorial που μόλις ξεκίνησα θα τη δείτε στην κανονική της μορφή.


Την ετοίμασα για τα τρίτα γενέθλια του γιού μου και στο μυαλό μου δεν είχα σχέδιο. Μου αρέσουν οι "ψηλές" τούρτες, οι στρόγγυλες με πολλά παντεσπάνια. Δεν έχω  βέβαια επιχειρήσει ακόμα κάτι πιο σύνθετο και δεν μπορώ να πω με σιγουριά, τι μου αρέσει να φτιάχνω. Είναι άπειρα όσα δεν έχω δοκιμάσει στο μοντελισμό γλυκών. Οι τούρτες όμως είναι σίγουρα το γλυκό που με ενθουσιάζει περισσότερο από όλα. 

Ξεκινάω πάντα λαμβάνοντας υπόψη τους καλεσμένους. Σκέφτομαι πως η τούρτα θα πρέπει να φτάσει για όλους και διαλέγω τη διάμετρο της. Συνήθως μια διάμετρος φόρμας 20 εκατοστών για μια τούρτα ψηλή όπως μου αρέσει εμένα, που κόβεται λεπτές φέτες και σερβίρεται, είναι αρκετή για περίπου 15 με 20 άτομα. Το στόλισμα δεν με απασχολεί καθόλου, γιατί μέχρι να τελειώσω με τα υπόλοιπα κάτι θα σκεφτώ και την τελευταία στιγμή θα το κάνω. Με πάει δηλαδή το γλυκό ακόμα. Όπως όταν ξεκινάς οδήγηση και σε πάει το αυτοκίνητο μέχρι να του πάρεις τον αέρα και να πας παντού!

Έχω δοκιμάσει πολλά ήδη κέικ και έχω ξεχωρίσει κάποια πετυχημένα για τις δικές μου γεύσεις, για βάσεις στις τούρτες μου. Σοκολατένια, βανίλιας, καρότου, κολοκύθας, φρούτων, sponge είναι μερικά από τα κέικ που έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, για να κάνω γιορτινές εντυπωσιακές τουρτίτσες.
Για την φραουλένια τούρτα που έκανα στο γιό μου, έψησα κέικ με γεύση βανίλια και τα χρωμάτισα με πάστες χρωμάτων κατάλληλες για ζαχαροπλαστική, για να είναι εντυπωσιακά τα κομμάτια όταν σερβίρω την τουρτίτσα. 

Πάμε να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή παρέα τώρα. 

Για 4 παντεσπάνια 20cm θα χρειαστούμε

Βήμα 1ο  προετοιμασία υλικών

Πρώτα από όλα επενδύουμε το τσέρκι μας ή το ταψάκι μας με λαδόκολλα και το βουτυρώνουμε καλά καλά, με ένα πινέλο όπως φαίνεται εδώ. Ο πυθμένας να είναι στρωμένος με λαδόκολλα οπωσδήποτε!

Έπειτα ζυγίζουμε με ακρίβεια και κοσκινίζουμε  σε ένα μπολ τα παρακάτω υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη
  • 500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30ml (κουτ. γλυκού) baking powder
  • δυο τσιμπιές αλάτι
Ζυγίζουμε επίσης  και βάζουμε στην άκρη 
  • 350ml γάλα
Βήμα 2ο ανάμιξη υλικών
Στο μπολ του μίξερ χτυπαμε μαζί μέχρι να αφρατέψουν
  • 230gr φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400gr ζάχαρη
Προσθέτουμε ένα ένα καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ
  • 4 αβγά (πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
Προσθέτουμε άρωμα βανίλιας, ο,τι προτιμάτε και κατα το δοκούν. Εγώ χρησιμοποιώ εσάνς βανίλιας, ένα εξαιρετικά δυνατό εκχύλισμα, που μόλις λίγες σταγόνες του είναι αρκετές για να αρωματιστεί υπέροχα το κέικ. Αν βάλετε τις κλασσικές του εμπορίου, θα έλεγα να βάλετε 4.

Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν τα αβγά προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ, το μείγμα με το αλευριά και το γάλα εναλλάξ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Έτοιμο για χρωματισμό!

Βγάζουμε πάλι τη ζυγαριά μας, και  σε άλλο μπολ ζυγίζουμε το μείγμα του κεικ που φτιάξαμε. 
Βγαίνει γύρω στα 1700gr. Διαιρούμε αυτή την ποσότητα που θα βρούμε με το 4, μιας και θέλουμε να κάνουμε 4 έγχρωμα παντεσπάνια (ή με το 2 αν θέλουμε να κάνουμε δίχρωμα παντεσπάνια και να τα χωρίσουμε στη μέση, για να γλιτώσουμε τα πολλά ψησίματα).
Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα σε 4 μπολ. 

Προτίμησα να κάνω 4 όλα διαφορετικά. Το πρώτο το άφησα χωρίς χρώμα. Στο δεύτερο μπολ βούτηξα 2 πιρουνάκια στα δύο χρώματα ζαχαροπλαστικής, το κίτρινο και το μπλε, μια φορά και τα ανακάτεψα στο μείγμα. Χρησιμοποίησα όση ποσότητα χρώματος συγκράτησαν τα δόντια των πιρουνιών. 

Στο τρίτο παντεσπάνι βούτηξα 2 φόρες τα πιρούνια στα χρώματα και μετά στο μείγμα (καθαρίζουμε τα πιρούνια πριν τα βουτήξουμε στο χρώμα κάθε φορά). Και στο τέταρτο βούτηξα τα πιρούνια 3 φορές στα χρώματα και ανακάτεψα τα μίγματα. 

Έτοιμα!

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, και ψήνουμε σε μια σχάρα αν χωράνε 2 μαζί τσέρκια, η αλλιώς το καθένα ξεχωριστά για 25 λεπτά. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκαν γύρω στα 20 λεπτά, γιατί είναι ανάλογα με τον φούρνο μας το αποτέλεσμα. Ξεφορμάρουμε και...

...να τα τα ψημένα κεκάκια μας! 



Τα αφήνουμε να παγώσουν σε σχάρα εντελώς, και τα τυλίγουμε σε σελοφαν (διαφανής μεμβράνη) και στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες. Εγώ τα αφήνω εκτός ψυγείου τυλιγμένα και την επομένη τελειώνω την τούρτα μου.
Να τα και το ένα πάνω στο άλλο! Τα έχω ξύσει και λιγάκι με το μαχαίρι όπου ήταν λίγο ξεροψημένα. Ελάχιστα πράματα. 



Στην επόμενη ανάρτηση το frosting και η κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Take care everyone! 


Το Τουρtorial στο facebook

24 σχόλια:

  1. Μπράβο!! τόσο αναλυτικά δεν ματαέχω διαβάσει συνταγή. Δηλαδή περιμένω και τις επόμενες αναρτήσεις και θα την φτιάξω (λεμε τώρα).
    Πάντως ήταν πεντανόστιμη και εμφανισιακά άψογη. Μπορώ να βεβαιώσω όλους τους αναγνώστε σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου είπαμε θα φτιάξω tutorial! Στόχος μου είναι να σας κάνω καλλιτεχνάρες, όλες τις χρυσοχέρες και να γίνουμε μια μεγάλη χρωματιστη τουρτοπαρέα ερασιτεχνών που θα ανατλλάσουν οηγίες και θα καλυτερεύουν. Που να τα βρω όλα μόνη μου, θέλω κι άλλους με το ίδιο πάθος για να γίνομαι καλύτερη μοντελίστρια.
      Σήμερα ετοιμάζω άλλη νοστιμιά. Αυριο έλα νηστική για καφέ. Για την ακρίβεια μη φας τίποτα από σήμερα το απόγευμα. Χαχα!

      Διαγραφή
  2. συγχαρητήρια! πολύ όμορφες οι εικόνες και το κείμενο,είναι Τζωρτζίνα μου μια πάρα πολύ ευχάριστη ξενάγηση στο κόσμο της ζαχαρολαστικής-τούρτες οι οποίες ανέκαθεν συνδέονταν με χαρούμενες και εορταστικές στιγμές!
    Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που παρουσιάζεις είναι τέχνη και άκρως δημιουργικό για αυτό μπράβο σου γιατί τυπάκια σαν του λόγου πρέπει να ενθαρρύνονται!!!kisses by Maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για τα καλά σου λόγια και την εμψύχωση. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σου άρεσε. Τέχνη του εφήμερου είναι ο μοντελισμός γλυκών. Καλά πιο πολύ τεχνκή είναι, με λίγε δόσεις φαντασίας!

      Διαγραφή
  3. Καλέ εσύ είσαι καλλιτέχνης !!!! Μπράβο σου κοριτσάκι μου! Γεια στα χέρια σου! Τόσο αναλυτικά πρώτη φορά βλέπω συνταγή,ακόμη και εγώ η ανίδεη με την ζαχαροπλαστική θα την καταφέρω! Ευχαριστούμε πολύ!φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα, φυσικά θα τα καταφέρεις αν ξεκινήσεις. Και όπου μπορώ να βοηθήσω θα χαρώ πολύ.
      Άλλωστε κι εγώ στο εδώ ψάξιμο οφείλω ο,τι έχω καταφέρει. Μόνο στα λινκ που δίνω να μπεις, και να δεις τις φωτογραφίες καταλαβαίνεις τι γίνεται από εκπαιδευτικό υλικό, σχετικά με τη ζαχαροπλαστική. Δωρεάν αυτομόρφωση!
      Έτσι σκέφτηκα και έκανα αυτό το μπλογκ στα ελληνικά, για να μοιραστώ τις μεθόδους και τις τεχνικές που έμαθα, και όχι για να δείχνω μόνο τα γλυκά μου και να παραθέτω συνταγές. Ήθελα κάτι περισσότερο για το know how. Φυσικά είναι άπειρα τα blog και τα κανάλια στο youtube, με τύπους σαν εμένα. Ο καθένας κάνει το κέφι του και μοιράζεται και εκφράζεται. Άλλοι καλά, άλλοι πρόχειρα, άλλοι υπέροχα, πάντως από όλους κάτι μαθαίνεις. Έχω παρακολουθήσει τόσα πολλά, που ούτε καν θυμάμαι πια τι είδα από που. Έκανα και τους δικούς μου συνδυασμούς, για να επιλύω προβλήματα που ανέκυπταν, και τελικά διαπίστωσα πως καθένας έχει το στυλ του. Και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που αργότερα θα τους αναφέρω. Σε έπρηξα όμως, πάω να φύγω!

      Διαγραφή
  4. Καλή αρχή...χαμπάρι δεν είχα πάρει πως είχες φτιάξει και μπλογκ...η αλήθεια είναι πως τρέχω αυτόν τον καιρό κι έχω πολλά κενά ολούθε...που θα πάει θα σας προφτάσω...!!
    Προς το παρόν ένα θα πω!!
    Μπράβο!!!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου, ελπίζω να τρέχεις για καλό!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. πω πω !!υπέροχα τα δείχνεις και τα φτιάχνεις!
    από τη μια σκέφτομαι πως θα τα φτιάξω σίγουρα ,από την άλλη λέω γιατί να το κάνω και να χαθώ στην κουζίνα ,όταν όλοι οι γνωστοί μου παίρνουν έτοιμες τουρτες στα γενέθλια των παιδιών τους!γιατί να μην φτιάξω κάτι πιο απλό ή γρήγορο;
    τα παιδιά μου είναι μικρά ,δε θα καταλάβουν τη μια ή την άλλη εκδοχή...πέρσι τους εκανα τουρτα εργοτάξιο κι όλα μια χαρά εκτός του ότι πάλευα 2 μέρες κι εγω στην κουζίνα...συν τα υπόλιπα που έφτιαξα απο φαγητά....
    μου φαίνεται θα τη φτιάξω και θα τη φαμε κάποια στιγμή μόνοι μας ,γιατί Georgina μου ,με εχει κουρασει να κοιτάνε όλοι την εύκολη λύση στα δικά τους γενέθλια και να περιμένουν από εμένα τα πολύπλοκα!
    αυτό είναι το πρόβλημά μου! μου την ''έχει δώσει'' χαχαχαχα
    δεν ξέρω αν έπρεπε να στα γραψω αυτά ,δε σνομπάρω την προσπάθειά σου ,σε θαυμάζω και κρατάω τις συνταγες σου ,ειδικά αυτή γιατί το έχω άχτι αυτήν την πολύχρωμη τούρτα ,αλλά δε θέλω να τη φτιάξω για φίλους και συγγενείς (εξαιρούνται α' βαθμού βέβαια)γι αυτό το εξηγώ...
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα ορθογραφικά λόγω βιασυνης ,δεν τα διορθωνω τωρα...

      Διαγραφή
  6. Μόλις διάβασα για το νέο σου blog έτρεξα αμέσως! Φοβερό το τουρτοριαλ!!!! Καλή αρχή και νόστιμα γλυκάκια! Οσο για τον πολύχρωμο πειρασμό παραπάνω δεν θα το δοκιμάσω, τουλάχιστον όχι ακόμα... ξεκινάω δίαιτα...... :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λίνα! Χαίρομαι που σου άρεσε, λίγο καθυστερώ να το ενημερώσω μονάχα...Καλή δύναμη με τη δίαιτα, ελπίζω να με προτιμήσεις για να τα ξαναπάρεις! :)

      Διαγραφή
  7. Καλορίζικο και καλοφάγωτο! Α ρε τι μας κάνεις και είμαστε και μακριά... Με το ταχυδρομείο αν μου τη στείλεις, χαλάει?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το ταχυδρομείο??? Με το ελληνικό ταχυδρομείο θα χαλάσει σίγουρα!!! Με το ΚΤΕΛ είναι πιο σίγουρη η παράδοση Δημητρούλα!
      Φιλί!

      Διαγραφή
  8. Καλορίζικο το νέο μπλογκ! Πάντα με γλυκές και όμορφες δημιουργίες εύχομαι! Η τουρτίτσα πρέπει να έγινε σούπερ!!!! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ! Αχ καλή ηταν αυτή η τουρτίτσα! Εκανα όμως και καλύτερη από τότε...μιαμ!

      Διαγραφή
  9. Σ'αυτό το μπλογκ πάντως από μένα μην περιμένεις πολλά σχόλια, δεν το΄χω και πολύ με μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές! Μέσα στον Ιούλιο θα μετακομίσουμε, είμαστε σε φάση συμμαζέματος και μ' όλο αυτό το τρέξιμο... προφανώς θ'αδυνατίσω!!!(έχω χάσει 3 κιλά από το Πάσχα και δώθε! τι δίαιτες και πρωτείνες μου λες, ρίξε μια μετακόμιση!) julie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Julie να υποθέσω πως τώρα που απαντώ περνάς από χαραμάδες? Δεν πειράζει βρε, που δεν θα περνάς. Για ώρα ανάγκης το έκανα εξάλλου! Φιλί!

      Διαγραφή
  10. Ποσο μου αρεσουν τα χρωματιστα παντεσπανια! Ποσο μου αρεσει που εισαι τοσο αναλυτικη και μας καθοδηγεις βημα βημα. Με βοηθαει πολυ μιας και ειμαι λιγακι βοδακι. Στα δικα σου γενεθλια τι τουρτα εφτιαξες??
    Θα ξαναρθω τον Σεπτεμβρη στα γενεθλια του συζυγου και του γιου μου να δω ποια θα (τολμησω να) φτιαξω.
    Υποκλινομαι στο αστειρευτο ταλεντο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Δημητρούλα. Το άφησα όμως τόσες μέρες το έρμο το μπλογκάκι χωρίς ενημέρωση. Ως τον Σεπτέμβρη θα έχεις πολλές επιλογές! Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Καλέ τι ωραία !! Που ήσουν εσύ κρυμμένο;;; Υπέροχα . Και εγώ ντεμί τρελή είμαι . Ωρες ωρες λεω ιδεες υπαρχουν ..χρηματα για τα υλικα να υπαρχουν ..Υπεροχα ολα . Με ενδιαφερει πολυ η ζαχαροπαστα ομως δε μπορω να βρω που εχεις τα υλικα επακριβως γραμμενα και αν μπαινει στο ψυγειο μετα η αν την κραταμε εξω .Και απο που προτεινεις να περνουμε τα χρωματα ζαχαροπλαστικης;; Δυστυχως εμεις την επαρχια δεν εχουμε πολλες επιλογες και συνηθως η παραγγελιες μεσω διαδικτυου δεν ειναι παντα και οι οικονομοτερες .. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ρούλα και καλώς ήρθες! Εδώ http://caketutorial.blogspot.gr/2013/06/blog-post_6328.html θα βρεις τη συνταγή και την εκτέλεση όπως την έκανα εγώ το καλοκαίρι. Χρησιμοποίησε για καλύτερο αποτέλεσμα ζελατίνη σε σκόνη όπως είναι και η πρωτότυπη συνταγή. Τα υλικά μου τα αγοράζω από αποθήκη με είδη ζαχαροπλαστικής. Απευθύνσου σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της περιοχής σου και μάθε ποιος το προμηθεύει με αναλώσιμα αλλιώς μόνο μέσω ίντερνετ και δεν είναι ακριβότερα, το ίδιο κόστος εχουν. Ισως και λίγο πιο οικονομικά σε κάποιες περιπτώσεις.
      Να είσαι καλα! Ελπίζω να βοήθησα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρες σε ευχαριστώ πάρα πολύ . Εμαθα και για ενα καινουργιο μαγαζι που ανοιξε εδω στην Ροδο που πουλαει πραγματα για σεφ και χαιρομαι πολυ που βρηκα και τα χρωματα και γλυκερινη .
      Εχω και αλλη απορια .Βεβαια δεν εχω προλαβει να δω ολα τα βιντεο. Αλλα η αδερφη μουθα ηθελε να κανει γενεθλια για το 9χρονο κοριτσακι της και θελει μινι μαους διπατη . Εδω ορισμενοι ζαχαροτεχνες της ειπαν 130 ευρω που το θεωρησε υπερβολικο. Οποτε λεω να επενδυσω χρονο για να της το φτιαξω εγω .. Ηθελα να ρωτησω λοιπον ποιο θεωρεις οτι θα ηταν το καλυτερο παντεσπανι για μια τετοια τουρτα ;; και ολα τα icing και τα frosting ειναι το ιδιο με την βουτηροκρεμα ;; Τα παντεσπανια θελουν παντα σιροπιασμα για να μοιαζουν οι τουρτες με αυτες του εμποριου που ειναι ας πουμε ετσι ελαφριες και εχουν αερα στη γευση ;;; Σε ευχαριστω παρα πολυ

      Διαγραφή
    3. Ρούλα μου εγώ έχω βάλει εδώ συνταγές που χρησιμοποιώ. Αυτή η τούρτα είναι δίπατη http://caketutorial.blogspot.gr/2013/11/torial-no3.html και έκανα αυτό το ζουμερό σοκολατένιο παντεσπάνι http://caketutorial.blogspot.gr/2013/12/frosting.html. Το φρόστιγκ λευής σοκολάτας είναι αυτό που κυρίως χρησιμοποιώ. Δεν σιροπιάζω ποτέ γιατί αυτό είναι καταστροφικό για τη ζαχαρόπαστα. Το σιρόπι βρίσκει έξοδο και βγαίνει όσο ξεπαγώνει η τούρτα. Βέβαια έχω κάνει πολλή ζουμερές τούρτες για εμάς εδώ στο σπίτι κατά καιρούς αλλά δεν δυστχώς είχαν μερικά τρεξίματα. Αν δεν σε ενοχλεί σιρόπιασε ελαφρά. Αν και με αυτό το παντεσπάνι δεν θα χρειαστεί. Είναι πάρα πολύ ζουμερό και αφράτο. Επίσης δική μου τακτική είναι να βάζω μεγάλη ποσότητα φρόστιγκ https://www.facebook.com/caketutorial/photos/a.407810025999814.1073741828.407671139347036/531865253594290/?type=1&theater και έτσι η τούρτα μου γίνεται αφράτη. Αυτό όμως πρέπει να μάθεις να το κάνεις γιατί θέλει εξοικείωση στο στήσιμο. Αλλιώς θα σου τρέχει από παντού. Επίσης ήθελα να σου πω πως η δίπατη τούρτα είναι για περίπου 50 καλεσμένους!!! Μήπως είναι πάρα πολλοί για γενέθλια?

      Διαγραφή