Translate

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Παρασκευή διώροφης τούρτας. Βασικός εξοπλισμός και κρέμα ganache.

Για να φτιάξουμε μια διόρωφη τούρτα, θα χρειαστούμε 2 κέικ που θα χρησιμοποιήσουμε για βάσεις. Τα παντεσπάνια δηλαδή όπως θα έλεγαν οι κλασσικές νοικοκυρές. 
Χρησιμοποίησα 2 μεγέθη για τα κέικ φρούτων που έφτιαξα.

Για το κέικ διαμέτρου 18εκ (ή 15 εκ. σε τετράγωνη φόρμα ψησίματος), θα χρειαστείτε:
  • 170 gr βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 gr ζάχαρη
  • 225 gr αλεύρι ακοσκίνιστο για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 και 1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
  • το ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζ. φλούδες εσπεριδοειδών σε λεπτές λωρίδες (λεμόνια- πορτοκάλια)
  • 85 gr μαύρες σταφίδες
  • 100 gr ξανθές σταφίδες
  • 14 ξερά βερίκοκα χοντροκομμένα
  • 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα αβγά, που τα χτυπάμε με σύρμα στο χέρι να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε στο μείγμα τελευταία. Δουλεύουμε με ξύλινη κουτάλα κυκλικά, όχι πάρα πολύ σκληρά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, στρώνουμε σε βουτυρωμένη και διπλά επενδυμένη με λαδόκολλα φόρμα, και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 150 βαθμούς Κελσίου, για 2 και μισή ώρες περίπου. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ στις 2 ώρες και κάτι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο.

Για το κέικ διαμέτρου 23εκ (ή 20 εκ. σε τετράγωνη φόρμα ψησίματος), θα χρειαστείτε:
  • 300 gr βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 gr ζάχαρη
  • 490 gr αλεύρι ακοσκίνιστο για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 και 1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. φλούδες εσπεριδοειδών σε λεπτές λωρίδες (λεμόνια- πορτοκάλια)
  • 190 gr μαύρες σταφίδες
  • 200 gr ξανθές σταφίδες
  • 21 ξερά βερίκοκα χοντροκομμένα
  • 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία εκτέλεσης με παραπάνω, αλλά ψήνουμε για 3 ώρες και 1 τέταρτο περίπου.

Χωράνε και τα δύο μαζί στο φούρνο στην ίδια σχάρα, για οικονομία χρόνου και ρεύματος. Απλά βγάζουμε το πρώτο νωρίτερα. Βάζουμε χρονόμετρο μην ξεχαστούμε!

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζω την οικοσκευή που χρειάζεται για να μπορέσετε να κάνετε την τούρτα, βέβαια ξέχασα πολλά πράγματα αλλά ο,τι είναι βασικό θα το δείτε και στην εκτέλεση καθώς συνεχίζουμε. Δεν είπα τίποτα για τους πλάστες π.χ. και δεν κατάφερα να σώσω το 3λεπτο ή 5λεπτο που παρουσίαζα τις βάσεις ζαχαροπλαστικής και τον περιστρεφόμενο δίσκο, ιουιουιου!

                  

Και στο αμέσως επόμενο η συνταγή για την κρέμα ganache

                  

Για την κρέμα χρησιμοποίησα
  • 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1000gr σοκολάτα κουβερτούρα με πάνω από 43% περιεκτικότητα σε κακάο.
 ...και συνεχίζουμε φίλες και φίλοι!

Το Τουρtorial στο facebook

4 σχόλια:

  1. Τζωρτζίνα, είσαι καλλιτέχνης ρε φίλη! Στο πρώτο το βιντεάκι που φαίνεται και η φατσούλα σου σε απόλαυσα περισσότερο :) Καλές δημιουργίες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Λύριελ! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε. Μόλις είδα το σχολιο. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Μπραβο αγαπη υπεροχη δουλεια γιατι να μενουμε τοσο μακρια! !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ξαδέρφη όμορφη! Η μαρμελάδα της θείας την έκανε τη διαφορά! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή